Negative thinking is easy

Het is zo gemakkelijk om negatief te zijn. Schrijven, praten, doen… En het voelt zo lekker. Je moet er geen moeite voor doen, het gaat vanzelf.

Spijtig genoeg is negativiteit een lekkere saus. De kranten staan er vol van, de televisie is en vol van. En ja, “reclamestrategenblogs” staan er vol van. Begrijpelijk, want het schrijft gemakkelijk en het leest vlot.

Verwar negativiteit niet met een kritische kijk op dingen. Een kritische kijk zorgt ervoor dat we de dingen niet als vanzelfsprekend nemen, maar ze komt uiteindelijk neer op een positieve invloed op een resultaat. Zelfkritiek bijvoorbeeld. Waarom zou je kritisch zijn op jezelf, zonder de intentie om een beter persoon te worden?

Positiviteit is moeilijk. Zeker in dergelijke moeilijke tijden is de neiging om het glas kwartvol te zien ipv een ¾ leeg zeer groot.
“Dit kan zo niet, het is ongelooflijk, wij moeten het anders doen, dat is slecht, dit is niet up-to-standard, …”

Ik zag onlangs nog een videolink verschijnen op twitter. Een scene uit een (pixar?) animatiefilm die de nagel op de kop slaat.

Let’s not fool ourselves, dergelijke commentaren zijn niet constructief. Voor niemand. Een positieve bijdrage is er pas, wanneer deze uitlatingen opgevolgd worden door iets dat die situatie verbetert. Die een uitweg biedt. Die zegt hoe lang de klim nog duurt, en hoe je best naar de top rijdt.

*Share on facebook* *Twit this*

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: